Info

Käyttösäännöt

Leppävirran kirjaston käyttösäännöt on hyväksytty kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa 28.11.2018.

Käyttösäännöt

Kirjastokortti ja PIN-koodi

Saat Leppävirran kirjaston kirjastokortin esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Alle 18-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella.

Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Alle 18-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä kirjastoon. Kortin haltija vastaa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Ilmoita myös muuttuneet yhteystietosi joko kirjastossa tai verkkokirjastossa.

PIN-koodi on nelinumeroinen luku, jonka voit pyytää asioidessasi kirjastossa. Tarvitset PIN-koodia käyttäessäsi verkkokirjastoa tai eBooking-varausjärjestelmää, jossa voit varata ajan kirjaston tietokoneille.

Lainat ja varaukset

Kirjastossa on lainattavissa fyysistä aineistoa ja e-aineistoa. Laina-aika on 1-28 vuorokautta aineistosta riippuen. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston aukioloajan päättyessä. Elokuvia ja pelejä ei lainata asiakkaille, jotka eivät täytä lakisääteisiä ikärajoja.

Lainan voi uusia 5 kertaa, ellei siitä ole varauksia. Aineiston uusimisessa voi olla rajoituksia - esimerkiksi pikalainoja ei voi uusia. Lainat voi uusia kirjaston tiskillä, puhelimitse tai verkkokirjastossa, jonka käyttöön saat PIN-koodin kirjaston tiskiltä.

Aineisto on palautettava viimeistään lainan eräpäivänä. Asiakkaiden käytössä on lainaus- ja palautusautomaatti. Pääkirjastossa on palautusluukku yläoven vieressä ja palautuslaatikko lehtisalissa. Näihin jätetyt lainat rekisteröidään palautetuiksi seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Lainojen palauttaminen palautusluukkuun on asiakkaan omalla vastuulla.

Voit tilata ennakkoilmoituksen tulevasta eräpäivästä sähköpostiisi. Kirjasto ei ole vastuussa lainojen myöhästymisestä, jos ilmoitus ei lähde tai tule perille asiakkaalle.

Aineistoa voi varata kirjastossa tai verkkokirjaston kautta. Noudettavasta varauksesta saa ilmoituksen sähköpostilla, tekstiviestillä tai kirjeellä. Varaaminen on maksutonta.

Maksut ja korvaukset

Myöhästymismaksu 0,20 €/laina/kalenteripäivä, enintään 5 €/laina.
Pikalainan myöhästymismaksu 0,50 €/kalenteripäivä, enintään 5 €/laina.
Palautuskehotuksen ja laskun toimitusmaksu 1,50 €.
Lainauskiellon maksuraja 15 €.
Enimmäiskorvaus palautuskerralla 25 €.

Muut maksut (pdf)

Lasten ja nuorten aineistosta peritään vain palautuskehotuksen toimitusmaksu. Kirjastoautosta lainatusta aineistosta myöhästymismaksut peritään kahden viikon kuluttua eräpäivästä.

Kahden palautuskehotuksen jälkeen asiakkaalle lähetetään myöhästyneestä aineistosta lasku noin 6 viikon kuluttua eräpäivästä. Jos laskua ei makseta tai aineistoa palauteta, lasku menee ulosottoon.

Jos aineisto katoaa tai turmeltuu, se täytyy korvata hankkimalla tilalle uusi kappale tai maksamalla korvaushinta. Elokuvateoksia, digitaalisia pelejä ja tietokoneohjelmia ei voi korvata uudella kappaleella.

Korvaus aikuisten osaston DVD- ja BD-levystä tai konsolipelistä 30 €.
Korvaus lasten ja nuorten osaston DVD- ja BD-levystä tai konsolipelistä 15 €.

Kirjastoauto

Kirjastoauto Tilda palvelee asiakkaita sadalla pysäkillä.

Kirjastoauton aikataulu (pdf)

Kaukolainat

Voit tilata kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole Leppävirran kirjaston kokoelmassa. Kaukolainamaksu on pääsääntöisesti
3 euroa. Jäljenteiden hinta määräytyy lähettäjäkirjaston perimän maksun mukaan. Asiakas sitoutuu noudattamaan lähettäjäkirjaston käyttösääntöjä.

Saapuneista kaukolainoista ilmoitetaan ensisijaisesti puhelimitse, ja ne voi noutaa pääkirjastosta tai kirjastoautosta.

Kaukolainat tilataan mahdollisimman pian. Lomakkeen loppupuolella on pakollinen Tarvitaan viimeistään -kohta, johon merkitään päivämäärä, jonka jälkeen asiakas ei enää tarvitse aineistoa.

Kaukolainalomake

Omatoimilehtisali

Kirjaston alakerrassa olevaan lehtisaliin saa halutessaan aukioloaikoja laajemman käyttöoikeuden. Sähköisellä avaimella lehtisalia voi käyttää itsenäisesti joka päivä klo 7.00-21.00. Tilassa on tallentava kameravalvontajärjestelmä.

Sähköisen avaimen saat käyttöösi, jos sinulla on:

  • voimassa oleva kirjastokortti
  • pysyvä osoite Suomessa
  • osoitetiedot oikein kirjastotietokannassa

Avaimesta maksetaan kertapantti 10 euroa. Avain on voimassa 12 kuukautta, jonka jälkeen asiakas voi pyytää käyttöluvan uusimista.

Kokoustila

Kirjaston alakerrassa on kokoustila, johon mahtuu noin 30 henkilöä (24 pöytäpaikkaa). Tilassa on videotykki ja valkokangas. Keittiönurkkauksessa on kahvin- ja vedenkeitin.

Kokoustilan voi varata omaan tai yhdistyksen käyttöön joko puhelimitse (044 797 5572) tai käymällä kirjastossa. Käyttö on muuten ilmaista, mutta kaupallisilta toimijoilta peritään vuokraa 1-4 tunnista 30 euroa + alv 7,20 euroa ja yli neljästä tunnista 50 euroa + alv 12,00 euroa.

Kokoustilan käyttösäännöt (pdf)

Kuvia kokoustilasta (jpg)

Näyttelytila

Kirjaston alakerrassa sijaitseva ilmainen näyttelytila (17,5 m2) on varattavissa täyttämällä tulostettava
hakemuslomake (pdf). Lomake toimitetaan kirjastoon. Sama henkilö voi varata näyttelytilan korkeintaan kerran kalenterivuoden aikana.

Kuvia näyttelytilasta (jpg)

Näyttelykalenteri

Tietokoneet ja tulostimet

Kirjaston tietokoneita voi varata eBooking-järjestelmästä. Vapaalle koneelle voi mennä varaamatta aikaa. Maksullinen tulostusmahdollisuus.

Esteettömyys ja saavutettavuus

Pääkirjastolla liikkuminen on esteetöntä. Invaparkkipaikat ovat Koulutien puoleisella pihalla. Inva-wc sijaitsee ala-aulassa. Kerrosten välillä on hissi. Induktiosilmukka on käytettävissä kirjaston kokoustilassa ja palvelutiskissä. Kirjastolla on rollaattori asiakkaiden käyttöön. Ulko-ovet eivät avaudu automaattisesti, joten soita ovikelloa tarvitessasi apua.

Kirjastoautossa on invahissi, jonka avulla autoon pääsee rollaattorin tai pyörätuolin kanssa.

Celia-kirjaston äänikirjat on tarkoitettu kaikille, joille painetun kirjan lukeminen on vamman tai sairauden vuoksi vaikeaa tai mahdotonta. Lukemisen este voi olla esim. heikentynyt näkö tai lukivaikeus.

Pääkirjastolla voi rekisteröityä Celian palveluiden käyttäjäksi. Lisäksi pääkirjastolla on kokoelmissaan Celian cd-äänikirjoja, joita lukemisesteiset voivat lainata kirjastokortilla.

www.celia.fi
kirjastokaikille.fi

Viittomakielinen kirjasto on verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä. Kirjastoa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Viittomakielisen kirjaston esittely

Kotiseutukokoelma

Kirjaston kotiseutukokoelmassa on

  • Leppävirtaa käsittelevää aineistoa: kirjoja, lehtileikkeitä, kuvatallenteita, pienpainatteita ja karttoja
  • leppävirtalaisten kirjoittajien kaunokirjallisia tekstejä
  • leppävirtalaisten säveltäjien ja muusikoiden tekemää musiikkia: nuotteja ja äänitteitä
  • Leppävirta-lehden ja Soisalon Seudun vuosikertoja
  • Leppävirran kotiseutumuseon digitoitua aineistoa (pdf): tallennettu ulkoiselle muistille
  • mikrofilmeille (pdf) ja mikrokorteille (pdf) kuvattuja kirkonkirjoja.

Kotiseutukokoelmaan kuuluvaa aineistoa voi lainata kotiin muutamin poikkeuksin.

Leppävirtaa käsittelevää aineistoa, esimerkiksi valokuvia, voi hakea myös valtakunnallisesta Finna.fi-palvelusta.

Hyllyssä kotiseutuaineistoa.