Haku

Info

Käyttösäännöt

Leppävirran kirjaston käyttösäännöt on hyväksytty kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa 15.6.2021.

Käyttösäännöt (pdf)

Kirjastokortti ja PIN-koodi

Saat Leppävirran kirjaston kirjastokortin esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella.

Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Huoltaja vastaa alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta.

Tulostettava ilmoittautumislomake (pdf).

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä kirjastoon. Kortin haltija vastaa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Ilmoita myös muuttuneet yhteystietosi joko kirjastossa tai verkkokirjastossa.

Voit käyttää Finnan Kirjastokortit-osion viivakoodia fyysisen kirjastokortin sijaan. Voit avata kirjastokortin tiedot mobiililaitteesi näytölle ja esittää viivakoodin suoraan näytöltä lainatessasi. Viivakoodin saat näkyviin kirjautumalla sisään ja avaamalla Oma tili -valikosta Kirjastokortit-osion.

PIN-koodi on nelinumeroinen luku, jonka voit pyytää asioidessasi kirjastossa. Tarvitset PIN-koodia käyttäessäsi verkkokirjastoa ja päästäksesi sisään alakerran omatoimitilaan kirjaston kiinni ollessa.

Lainat ja varaukset

Kirjastossa on lainattavissa fyysistä aineistoa ja e-aineistoa. Laina-aika on 1-28 vuorokautta aineistosta riippuen. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston aukioloajan päättyessä. Elokuvia ja pelejä ei lainata asiakkaille, jotka eivät täytä lakisääteisiä ikärajoja.

Lainan voi uusia 10 kertaa, ellei siitä ole varauksia. Aineiston uusimisessa voi olla rajoituksia - esimerkiksi pikalainoja ei voi uusia. Lainat voi uusia kirjaston tiskillä, puhelimitse tai verkkokirjastossa, jonka käyttöön saat PIN-koodin kirjaston tiskiltä.

Aineisto on palautettava viimeistään lainan eräpäivänä. Asiakkaiden käytössä on lainaus- ja palautusautomaatti yläkerrassa ja lainausautomaatti alakerran lehtisalissa. Pääkirjastossa on palautusluukku yläoven vieressä ja palautuslaatikko lehtisalissa. Näihin jätetyt lainat rekisteröidään palautetuiksi seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Lainojen palauttaminen palautusluukkuun on asiakkaan omalla vastuulla.

Voit tilata ennakkoilmoituksen tulevasta eräpäivästä sähköpostiisi. Kirjasto ei ole vastuussa lainojen myöhästymisestä, jos ilmoitus ei lähde tai tule perille asiakkaalle.

Aineistoa voi varata kirjastossa tai verkkokirjaston kautta. Noudettavasta varauksesta saa ilmoituksen sähköpostilla, tekstiviestillä tai kirjeellä. Ilmoituksessa on varausnumero, jonka perusteella asiakas ottaa itse aineiston varauskärrystä. Varaukset voi noutaa myös omatoimiajalla kirjaston alakerrasta, jossa varaukset lainataan automaatilla. Varaaminen on maksutonta. Noutamattomista varauksista peritään 2 €. Noutoaikaa on 7 vuorokautta, kirjastoautossa 14 vuorokautta.

Jos kirjastossa ei ole haluamaasi teosta, voit tehdä siitä hankintaehdotuksen.

Hankintaehdotuslomake

Kaukolainat

Voit tilata kaukolainaksi aineistoa, jota ei ole Leppävirran kirjaston kokoelmassa. Kaukolainamaksu asiakkaille on pääsääntöisesti 5 euroa. Kaukolainamaksu muille kirjastoille lähetetystä aineistosta on 10 euroa. Kotiseutukokoelmassamme olevaa teosta ei kaukolainata, jos se on kokoelman ainoa kappale. Jäljenteiden hinta määräytyy lähettäjäkirjaston perimän maksun mukaan. Asiakas sitoutuu noudattamaan lähettäjäkirjaston käyttösääntöjä.

Saapuneista kaukolainoista ilmoitetaan ensisijaisesti puhelimitse, ja ne voi noutaa pääkirjastosta tai kirjastoautosta.

Kaukolainat tilataan mahdollisimman pian. Lomakkeen loppupuolella on Tarvitaan viimeistään -kohta, johon merkitään päivämäärä, jonka jälkeen asiakas ei enää tarvitse aineistoa.

Kaukolainalomake

Maksut ja korvaukset

Ensimmäinen palautuskehotus 2 €.
Toinen palautuskehotus ja lasku 2 €.
Noutamattoman varauksen maksu 2 €. Noutoaika 7 vuorokautta, kirjastoautossa 14 vuorokautta.
Kaukolainamaksu 5 €/kpl, kirjastoille lähetetyistä 10 €/kpl. Jäljenteistä peritään lähettäjäkirjaston maksut.
Lainauskiellon maksuraja 10 €.

Kaikki maksut

Kahden palautuskehotuksen jälkeen asiakkaalle lähetetään myöhästyneestä aineistosta lasku noin 6 viikon kuluttua eräpäivästä. Jos laskua ei makseta tai aineistoa palauteta, lasku menee ulosottoon.

Jos aineisto katoaa tai turmeltuu, se täytyy korvata hankkimalla tilalle uusi kappale tai maksamalla korvaushinta. Elokuvateoksia, digitaalisia pelejä ja tietokoneohjelmia ei voi korvata uudella kappaleella.

Korvaus aikuisten osaston DVD- ja BD-levystä tai konsolipelistä 30 €.
Korvaus lasten ja nuorten osaston DVD- ja BD-levystä tai konsolipelistä 15 €.

Kirjastoauto

Kirjastoauto Tilda palvelee koko kunnan alueella.

Kirjastoauton aikataulu (pdf)

Kirjastoauton yhteystiedot

Tietokoneet ja tulostimet

Kirjaston asiakastietokoneita voi varata etukäteen vain erityistapauksissa soittamalla numeroon 044 797 5572. Maksullinen tulostusmahdollisuus.

Omatoimitila

Kun ovet ovat lukittuina, pääset sisään alakerran omatoimitilaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla joka päivä 7-21. Tilassa on tallentava kameravalvontajärjestelmä.

Omatoimitilan palvelut:

 • varausten nouto ja lainaus
 • lainausautomaatti
 • lehtisali, jossa luettavissa ja lainattavissa sanoma- ja aikakauslehtiä
 • huone, jossa luettavissa ePress-palvelun sanomalehtiä
 • lainattavaa aineistoa
 • kirjojen vaihtopiste
 • tutkijanhuoneiden tietokoneet ja mikrofilmien ja -korttien lukulaite
 • maksuton verkkoyhteys
 • kunnan kaavoitus- ja päätösasiakirjat nähtävissä
 • mikroaaltouuni eväiden lämmittämistä varten
 • näyttely- ja kokoustilat

Näin kirjaudut omatoimitilaan (Youtube-video)

Kokoustila

Kirjaston alakerrassa on kokoustila, johon mahtuu noin 30 henkilöä (24 pöytäpaikkaa). Tilassa on videotykki ja valkokangas. Keittiönurkkauksessa on kahvin- ja vedenkeitin.

Kokoustilan voi varata omaan tai yhdistyksen käyttöön joko puhelimitse (044 797 5572) tai käymällä kirjastossa. Käyttö on muuten ilmaista, mutta kaupallisilta toimijoilta peritään vuokraa 1-4 tunnista 50 € + 12 € alv ja yli neljästä tunnista 80 € + 19,20 € alv.

Kokoustilan käyttösäännöt (pdf)
Kuvia kokoustilasta (jpg)

Näyttelytila

Kirjaston alakerrassa sijaitseva ilmainen näyttelytila (17,5 m2) on varattavissa täyttämällä hakulomake. Tilaan soveltuvia näyttelyitä ovat esimerkiksi erilaiset taide-, valokuva-, käsityö- ja tekstiilinäyttelyt. Näyttelytila on avoinna myös omatoimiaikana joka päivä klo 7-21.

Kirjaston yläkerran vitriiniin soveltuvia pieniä näyttelyitä ovat esimerkiksi erilaiset taide-, valokuva-, käsityö- ja tekstiilinäyttelyt sekä keräilyharrastajien kokoelmat. Liikuteltava vitriini on kooltaan 45 x 43 x160 cm ja siinä on kolme irrotettavaa lasitasoa. Näyttelyn järjestäjä voi laittaa yhteystietonsa esille mahdollisia yhteydenottoja varten.

Näyttelytilahakemus
Kuvia näyttelytilasta (jpg)
Näyttelykalenteri

Esteettömyys ja saavutettavuus

Pääkirjastolla liikkuminen on esteetöntä. Invaparkkipaikat ovat Koulutien puoleisella pihalla. Inva-wc sijaitsee ala-aulassa. Kerrosten välillä on hissi. Induktiosilmukka on käytettävissä kirjaston kokoustilassa ja palvelutiskissä. Kirjastolla on rollaattori asiakkaiden käyttöön. Ulko-ovet eivät avaudu automaattisesti, joten soita ovikelloa tarvitessasi apua.

Kirjastoautossa on invahissi, jonka avulla autoon pääsee rollaattorin tai pyörätuolin kanssa.

Celia-kirjaston äänikirjat on tarkoitettu kaikille, joille painetun kirjan lukeminen on vamman tai sairauden vuoksi vaikeaa tai mahdotonta. Lukemisen este voi olla esim. heikentynyt näkö tai lukivaikeus.

Pääkirjastolla voi rekisteröityä Celian palveluiden käyttäjäksi. Lisäksi pääkirjastolla on kokoelmissaan Celian cd-äänikirjoja, joita lukemisesteiset voivat lainata kirjastokortilla.

www.celia.fi

Viittomakielinen kirjasto on verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä. Kirjastoa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

viittomakielinenkirjasto.fi

Kotiseutukokoelma

Kirjaston kotiseutukokoelmassa on

 • Leppävirtaa käsittelevää aineistoa: kirjoja, lehtileikkeitä, kuvatallenteita, pienpainatteita ja karttoja
 • leppävirtalaisten kirjoittajien kaunokirjallisia tekstejä
 • leppävirtalaisten säveltäjien ja muusikoiden tekemää musiikkia: nuotteja ja äänitteitä
 • Leppävirta-lehden ja Soisalon Seudun vuosikertoja
 • Leppävirran kotiseutumuseon digitoitua aineistoa (pdf): tallennettu ulkoiselle muistille
 • mikrofilmeille (pdf) ja mikrokorteille (pdf) kuvattuja kirkonkirjoja.

Kotiseutukokoelmaan kuuluvaa aineistoa voi lainata kotiin muutamin poikkeuksin.

Leppävirtaa käsittelevää aineistoa, esimerkiksi valokuvia, voi hakea myös valtakunnallisesta Finna.fi-palvelusta.

Hyllyssä kotiseutuaineistoa.